RECEPT

NA DOMÁCÍ CHLÉB

Ingredience:

1 hrnek žitné mouky chlebové

3 hrnky pšeničné mouky chlebové

1/2 balíčku sušeného droždí

3 lžičky soli

1 lžička kmínu

1 lžička octa

2 hrnky vody

Postup:

V míse smícháme veškeré ingredience. Poté překryjeme utěrkou nebo víkem a necháme nejméně 8 hodin stát.

Po nakynutí těsto vyklopíme na pomoučněný vál a prsty roztáhneme na placku asi 3 - 4 cm vysokou. Zhruba 30 minut necháme odpočívat. Těsto složíme na třetiny - z vrchu dolů a zespoda nahoru. Pak zprava doleva a zleva doprava. Zakryjeme utěrkou a necháme dalších 30 minut odpočívat.

Troubu po 30 minut vyhřejeme na 230 °C i s hrncem s poklicí vhodným do trouby.

Těsto vložíme do suché teplé nádoby, posypeme kmínem a pečeme zakryté 30 minut. Potom sundáme víko a pečeme ještě 15 minut.

Upečený chléb v kastrolu necháme vychladnout a po vychladnutí nakrájíme.

Vynikající je s máslem a se solí.